top of page

WAT IS

SAFARI-JOGGEN

Safari-Joggen is de meest avontuurlijke hardloopactiviteit van Nederland en combineert op een unieke manier hardlopen met het spotten van Wild. Onder leiding van een hardlopende gids gaan kleine groepjes hardlopers bij zonsopgang of zonsondergang de natuur op zoek naar (grof)wild. De gids kent het terrein en de omgeving door en door en heeft een ontwikkeld oog voor het spotten van wild. Hierdoor is de kans op een ontmoeting met een damhert, wilde zwijnen, das, vos of de koning van de Veluwe: Het Edelhert groot. Om de kans op het zien van wild zo groot mogelijk te maken vertrekken we ’s ochtends vroeg bij zonsopgang of ’s avonds tegen de schemering.

AFSTAND &
SNELHEID

De diverse routes op de Veluwe bevinden zich in de omgeving van de Zuid-Westelijke Veluwe. Safari-Joggen wordt georganiseerd in groepjes van maximaal 8 deelnemers per gids. Bij grotere groepen zetten we meerdere gidsen in. In overleg met de deelnemer(s) wordt de lengte van de route en de gewenste omgeving gekozen. In de regel houden we een tempo van gemiddeld 8-11 km per uur aan, maar met de geoefende loper kan dit ook zeker sneller. De afstand kan variëren van 6 tot wel 25 km voor een mooie zwerftocht.

DE SEIZOENEN

Gedurende het hele jaar wordt safari-joggen georganiseerd, waarbij ieder seizoen zijn specifieke ervaringen meebrengt. De hei in bloei, jonge biggen, de bronsttijd of een roedel edelherten dat voorbij trekt in de sneeuw: Ieder seizoen heeft z’n bijzonderheden die hardlopers ervaren tijdens een tocht met 1 van onze gidsen.  Het wild volgt het hele jaar het voedselaanbod en begeeft zich dus tijdens de  seizoenen op verschillende plekken in de natuur. Ook houden we met het kiezen van de route rekening met het weer: regent het dan zoekt het wild en dus ook de gids de beschutting van het bos op. In de zomer lopen zowel in de weekenden bij zonsopgang als doordeweeks ’s avonds bij zonsondergang. In de winter beperken we ons enkel tot zonsopgang tijdens de weekenden.

WILDSPOTTEN & LANDSCHAPPEN

Tijdens een hardloopsafari begeven we ons in schitterend variërende rustige natuurgebieden, met bos, heide, heuvels en natuurlijk het (grof)wild dat hier leeft. Tijdens het hardlopen wordt er regelmatig gestopt op het moment van een “wildspot” en is er ruimte om de dieren te bekijken met een verrekijker. Ook genieten we van de landschappen en vergezichten op schitterende uitkijkpunten.  De gids vertelt tijdens de hardloopsafari over de leefwijze van de dieren en de flora en fauna.  De gids zal iedereen over de paden leiden, maar houdt er wel rekening mee dat het terrein behoorlijk heuvelachtig is en dat de paden zanderig kunnen zijn.

RESPECT VOOR

DE NATUUR

Safari-joggen komt voort uit liefde voor de natuur en we willen voorkomen dat we het wild verstoren. Zo lopen we in kleine groepen, blijven we tijdens het hardlopen op de paden en zijn we zo stil mogelijk. Bovendien wordt een gedeelte van de inkomsten in projecten van de natuurbeherende instanties geïnvesteerd. Vanaf 2009 tot en met vandaag hebben wij een bijdrage geleverd aan diverse projecten van Natuurmonumenten en zijn we lid geworden van Het Geldersch Landschap. Bovendien trekken we regelmatig op met de verenigingen en organiseren we speciale hardloop safari’s.

bottom of page